Skrapa limfärg

När vi köpte vårt hus var kökstaket klätt med masonit. Vi ville se vad som fanns under och rev därför bort masoniten. Under fanns till vår stora glädje det gamla orginaltaket. Ett handhyvlat brädtak som hade en kraftigt flagande limfärg. Vi tvättade bort limfärgen för att såsmåningom måla taket vitt, men, en liten ruta tak blev kvar i orenoverat skick för vi hade ett platsbyggt skåp där. När vi sen bytte golv i köket togs skåpet bort och sen dess har vi haft en orenoverad ruta i taket.

Allt sker i ett mycket makligt tempo här hemma så först nu, flera år senare, har jag tvättat bort limfärgen och jag tänkte visa er hur man gör för att det ska bli så enkelt som möjligt, ifall någon av er någon gång ska tvätta bort limfärg från ett tak.

För att veta om det är limfärg man har i taket kan man blöta ett finger och gnugga med på färgen. Får du färg på fingret är det förmodligen limfärg.

Först tar man tapetklister och rollar eller penslar på ganska flödigt i taket. Låt verka en stund och skrapa sedan med en färgskrapa. Det lossar jättelätt men är hiskeligt kladdigt så se till att allt som kan tänkas behövas skyddas är inklätt.


Sen rollade jag på ett lager tapetklister till och upprepade proceduren med skrapan.

Sen var nästan all färg borta och de sista resterna torkade jag rent med en fuktad svamp.

Avslutningsvis torkade jag med målartvätt Biokleen. Kvar finns en gammal grågrön färg av antingen linolja eller äggoljetempera men den behöver inte tas bort utan kan sitta kvar som grund för den nya färgen.
Nu är taket klart för spackling av spikhål, slipning och målning. Men det gör jag en annan dag ;)

2 kommentarer:

Livs Lyst sa...

Så gøy at dere fant det fine taket under alle lagene!! Å... jeg tipper det er så koselig i deres hus. På utsiden er det jo som en drøm. Tipper det er mange gode ting inne også. Håper jeg får se litt mer her etterhvert også!!

Ha en fin dag i morgen, Carina!
Hilsen og stort smil fra L-jo ;O)

Made in Persbo...Carina sa...

Ja vi blev väldigt glada att det var ett så, i vårt tycke, fint tak under masoniten.

Många är nog de som bara sett att bräderna var skeva och ojämna, maskätna, fulla med spikhål och med stora springor där det dröser ner sågspån nu och då och därför inte tyckt att det var något att spara.

Men vi spacklar spik och maskhål, stoppar in lindrev i de största springorna, målar och njuter av vårt skeva och ojämna tak som har hur mycket charm som helst!
Det är ju 134 år gammalt och har själ!

Om vi har det mysigt inne eller inte får var och en avgöra men jag lovar, det kommer mer bilder allt eftersom. Redan mitt nästa inlägg kommer att handla om byggandet av vårt badrum, så håll utkik ;)

Ha en go dag L-jo!
Kraaam Carina