Grålumppapp

Vet ni, ni är så himla goa! ...och jag är så GLAD som har fått lära känna er! När jag började blogga för snart ett år sedan hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få så många fina goa vänner genom bloggen. Några av er har blivit riktigt nära och goa vänner även utanför bloggen men även alla ni som jag ännu bara träffat över nätet betyder så mycket. TACK för all er värme och kärlek!

Ni är några som varit nyfikna på grålumppapp och hur det går med renoveringen av sonens rum, så dagens bild är från igår, då vi från frukost till tio på kvällen satte upp grålumppapp på väggarna i hans rum.

Förr var det vanligt att man satte grålumppapp på väggarna för att få en jämn yta att måla på. Då (1700-talet) tapetserade man inte upp dem i stora våder utan det var som större pappersark man satte på väggarna.

Nu kan man köpa pappen på rulle (används under golv för att de inte ska knarra) och vi har limmat upp den i hela våder. Den är 0,8 mm tjock och ger ett fint underlag att måla på.

När vi renoverar vårt hus har vi valt att inte tilläggsisolera och att inte regla upp väggar och sätta gips eller liknande. Detta för att vi tycker att väggarna är vackrast när de har lite ojämnheter och skavanker. Vi vill inte ha det för rakt och perfekt. Husets själ skulle gå förlorad om ojämnheterna försvann. Därför tycker vi att grålumppappen är perfekt. Den låter husets själ bo kvar.

Om allt går enligt planerna ska väggarna målas till helgen och sen är det inte så mycket kvar att göra så det börjar bli dax att fundera lite på hur rummet ska inredas.
Önskar att jag hade en hel massa urläckra ting att välja bland. Ni vet, gamla fina korgar och trälådor för förvaring istället för plastbackar...fina möbler och hyllor för vacker förvaring.

Vi har en del av detta men det samsas med just plastbackar och en avlagd byråkrathylla från en av kommunhusets utrensningar.

Det börjar bli läggdax...ha det gott allihop!

Kommentarer

Ja, det är väl härligt med lite skavanker det ska synas att det är ett gammalt hus!
Hos oss var det mest tretex och masonit överallt....men lite vinnt och skackt ändå:)
kraam
Hej Vännen!!
Va roligt att du visar oss en bild.. Jag älskar ert hus, det vet du. Det är verkligen något visst med riktigt gamla hus..

Det ska bli så spännande att få se rummet klart!

I dag mår jag kasst. Helt slut. har mestadels legat i soffan i dag. Jag är så lycklig över att få fram det gamla i huset här. Fantastiskt att pärlsponten och golven fanns kvar..
Sov så gott..
Kram Anna
HEj vännen, så glad att fått träffa dig oxå , vilken härlig filosofi ni har om huset underbart tycker jag.. Ha nu så himla gott kram kran sandra
Designe sa…
Så häftigt! Gillar tänket med gamla skavanker och att det inte ska va för perfekt och så! Blir spännande att se vad ni målar för färg! Kram :)
Lilla Blanka sa…
Hej goa Carina!

Tack för ett lärande inlägg! Det är så roligt att få reda på nya saker, och detta med lumppappen hade jag inte en aning om.

Vad spännande det blir att få inreda i sonens rum, och det kommer att bli såå bra! Men det är ju som du skriver, helst vill man ju bara ha en massa vackra gamla saker med historia och själ, i stället för plastbackar osv. Men man får ta lite i taget.

Kram, hoppas allt är bra och att vi kan ses snart...längtar!

Mia
Kan man ha det på väggen? Vi hade sån under golvet just som du skriver, men att måla på det? Vilken färg använder ni och jag gissar att det suger rätt mycket färg. Hur sätter ni upp det? Vad spännande att följa renoveringen.
Må så gott
/Karin
Så spennende når man nærmer seg tid for innredringen... det er jo alltid det kjekkeste...

ønsker deg en fin uke vider..:

klem Kerstin
Kristin sa…
Hej gumman! Du är ju en av mina absoluta favoriter ju... :-) Hoppas verkligen vi kan ses. Kanske man orkar lite mer när det blir ljusare? Jag känner ljuset återvända (BOKSTAVLIGEN!) men man orkar ju alltid mer när det är ännu ljusare och lite varmare. Kylan är inte särskilt rolig längre, tycker jag....

Så spännande att det ska bli att se hur sonens rum blir!!!! Ikeas plastlådor är inte fy skam. De är ju rätt praktiska, och på hjul! Man kan åtminstone ha dem som substitut till den PERFEKTA GAMLA MÖBELN som säkert dyker upp i din väg framöver!

Kram nu, för mig gäller ännu en dag med sjuk liten tös...

/Kristin
Erika sa…
Vi har hittat remsor av lumppapp under det gamla golvet. De har använt det för att jämna ut golvet så att inte träplankorna låg snett.
LIVS LYST sa…
Hei kjære Carina!!
Nå var det godt å se at du hadde vært her igjen og lagt igjen mange deilige bilder og mye interessant i ord! Jeg leser alle ordene du skriver, Carina! Hihi. Kjempe gøy å lese om veggene og restaureringen av det skjønne huset deres!

Håper ellers alt er bra med deg!
Hilsen og klem fra Liv
Bitte sa…
Vad intressant att få veta lite mer om hur man använder grålumppapp, man hör sällan någon använda det nuförtiden. I min ungdom jobbade jag på en järnhandel och då kunde någon köpa sån papp ibland, men inte var det ofta! Det ska bli roligt att få se hur allt blir när det är färdigt! :-)

Kramar
Beatrice
Hej Carina,

Jag är också en person som blev inspirerade av andras bloggar och nu har bloggat i några månader - kan bara hålla med dig! Ett jättekul sätt att lära känna människor, bloggande är nog dagens brevvänner! Kul!!

Jättespännande att ta del av er renovering! Jag drömmer om att få renovera ett gammalt hus, just så varsamt som ni gör... Härligt! ha det gott, hälsningar Monica
Edyta Nyman sa…
Hejsan!

Kul att du gillar min blogg. Jag är också en sjukt pysslig människa. Jag har alltid något nytt på gång. Just nu är jag helt uppslukad av akvarellmålning. Har precis skrivit en barnbok/bilderbok och håller på att måla illustrationer till den.

Jag använder en akvarellåda "White Nights" 24set när jag målar. Jag gillar överdrivet starka färger. Min man anser att mina färgglada illustrationer avspeglar min personliga världsbild och han har nog lite rätt. Tänk va tråkigt det skulle vara om allt var som det såg ut att vara, mera LaLa-Land åt folket. Det är viktigt att fantisera och dagdrömma. Jag kan bli så rörd när jag hör min son säga "mamma, den här filten ser ut som en drake" eller "min svarta vante kan spruta lakrits och min blå vante kan spruta vatten".

Ha det gott och tack för titten.

kram
Edyta (M's mamma)
Det var spännande att få höra lite om hur man byggde då och att ni fullföljer detta även nu!..Kag håller med dig att det blir finast om det passar husets själ!

Lycka till med val av ting!

Kramis Sanne!
Unknown sa…
Tack själv Carina för att Du bjudit in oss i Ert hus och din värld.
Är så roligt att följa allt vackert ni gör i Ert hus.
Håller med om att när man bor i ett gammalt hus måste man vara rädd om dess själ och ta tillvara det gamla.

Tänk vilken lyckost du kan va som har ynnesten att få bo i vackert gammalt hus.

Är helt säker på att Du mer eller mindre redan vet hur slutresultatet kommer att bli i sonens rum.

Spännande!
Kramisar Jeanette
Unknown sa…
Hej!
Vad roligt att du bakade kakorna, även om det brann lite:-)
Vi har gasugn, så det tog en lång stund innan jag kunde baka i den, men nu brukar jag få till det.
Ha en bra dag,
kram
Det är så ljuvligt att se! Jag blir alldeles lyrisk. Älskar verkligen gamla metoder! Det här ska minsann maken få se ;) Kram
Edyta Nyman sa…
Hej igen!

Ack du karaktärsstarka kvinna som kan stå emot frisörsaxens frestelser. Jag brukar också försöka mig på min sons hår, men det är inte lätt att klippa en mycket kittlig, liten gosse. Tyvärr brukar mina tappra försök avslutas med en hårtrimmer och pojkstackaren ser ut som en korthårig, engelsk fotbollshuligan. Nästa gång får han gå till frissan.

Jag har aldrig provat Distress-färgerna. Är det stämpelfärger? Det låter spännande. Har du några illustrationer på din blogg? Som sagt, starka färger (mycket gult) är min grej, gärna lite glitter här och var.

Du är en konstnärlig person och jag tvivlar på att kreativa människor är beige. Jag skulle vilja beskriva min personlighet som glittrig, gul och rosa med blinkande och färgglad julgransbelysning…. Hjälp, vilken kombination :D, fast det är nog jag. Det där med ”less is more” stämmer nog inte in på mig.

Vilken härlig ide’ att skriva en bok med L. Det är något som jag också skulle vilja göra med M.

Ha en underbar dag

Kram
Edyta
Unknown sa…
Oj vad spännande...jag skulle heller inte ha reglat upp nya väggar och satt gips.

Du skriver att ni har limmat upp, har ni använt er av vanligt tapetklister då?

Har för mig att det är bra som underlag om man ska schablonmåla á la gammaldags stil också, stämmer det du som har koll?

Vad tänker ni använda för färg sen, alltså inte vilken färg utan vilken sorts färg?...Hoppas du förstår vad jag menar. ;-)

Ser fram emot fler inlägg från pojkrummet.

Ha det mysigt i Persbo. Persbo förresten låter faktiskt som om det skulle ligga i Dalarna. Där finns det flera Persbo och andra byar som slutar just på bo.

Kramar
Maria/Javabönan
Hej, det lyder spændende med pappet. Det vil jeg følge nøje ? Sætter du det op istedet for tapet med tapetklister mm ? Jeg Kan godt følge dig i at man ikke skal renovere huset for meget; der skal være buler mm, for at sjælen bevares.... Jeg er så glad for din blog og er enig med dig i at man får så gode venskaber i bloggens verden. Jeg har givet dig en award. Du kan se den inde på min blog. Kram fra Conny
Very nice blog :)

Laboratorio Delle Fate

Populära inlägg i den här bloggen

Flyttloppis/försäljning

Bambugrupp i TineK-stil säljes

Brev från kolonin