Fototips

Heeej igen!
Vad säger ni nu då? TVÅ inlägg på samma dag! Men lugn, det lär nog dröja innan det upprepas, hihi.
TACK alla ni goa underbara människor som skriver så gulliga och rara ord om mina bilder! De värmer och jag blir stolt och så himla glad!
Jag får många frågor om vad jag har för kamera så nu tänkte jag att det är lika bra att jag skriver ett inlägg om det ifall det är fler som undrar framöver. . .

I femton års tid drömmde jag om en systemkamera, och för ca 2,5 år sedan förverkligade jag den drömmen när jag köpte min Nikon D80. Till kameran har jag tre olika objektiv. Den första är det som följde med kameran när jag köpte den, det sk. Kit-objektivet. Det är ett 18-135mm zoomobjektiv. Det använder jag ute om jag vill ta bilder på något långt bort och inomhus när jag vill fota ett helt rum.
Objektiv nr 2 blev ett macro med fast brännvidd på 95mm. Det använder jag vid mycket närgågna bilder tex av blommor, mossa och annat småttigt.
Objektiv nr 3 är ett fast 50mm som är ganska ljusstarkt. Det är mitt favoritobjektiv och de allra flesta bilderna tar jag med detta.

Varken kameran eller något av mina objektiv har bildstabilisering och eftersom jag tyvärr är rätt skakig så tar jag många bilder av ett motiv för att jag ska kunna välja ut en som blev skarp.
Ibland tar jag ett stativ till hjälp, det beror på hur ljust det är runtomkring.

Många frågar också om bildbehandlingen i datorn. . .
Jag fotograferar med kameran inställd på jpeg och RAW. Jpeg bilderna använder jag aldrig men jag behöver dem för att mitt datorprogram inte kan visa rawfilerna i förhandsgranskningen. Med RAW-bilderna kan jag justera exponering, vitbalans, färgstick, kontrast och beskära om det behövs. Sen sparar jag bilden i Tiff-format, öppnar den igen, minskar storleken, justerar ev. nivåerna, lägger till mitt namn, skärper den och sparar den i jpeg-format.
För det mesta är det bara någon enstaka justering som behöver göras och det är inte fråga om stora förändringar utan små små. Nu är så bilden klar att läggas in i bloggen :)

Jag jobbar inte som fotograf och det är ungefär det här jag kan om fotografering, men för den som vill lära sig mer finns det böcker att låna på biblioteket. Fototidningarna brukar ha många bra artiklar med så-här-tar-du-bättre-bilder-tips. Kurser brukar kunna finnas på Medborgarskolan och liknande ställen.


Det finns många så-här-ska-en-bild-komponeras-annars-blir-det-en-dålig-bild-regler i fotovärlden. Lär er gärna reglerna men lägg dem sen på hyllan och använd KÄNSLAN. Titta på andras bilder, fundera över VAD är det som gör att du gillar just den bilden. Experimentera, fota från många olika vinklar, lek och ha kul!

Det finns dock en regel som jag tycker är viktig och det är ljuset. Vackrast blir bilderna när ljuset är som vackrast och det är det på morgonen och på kvällen. Det kan vara värt att tänka på.

Och till sist, det är inget krav att ha systemkamera! Det finns många bra kompaktkameror. Många kompaktkameror har inställningsmöjligheter där du som fotograferar själv kan bestämma bländare och slutartid. Fram med kameramanualen och börja experimentera. . .det är då det roliga äventyret börjar.

(Bilden visar olika bestick som jag fyndade när Anna, Mia, Marie och jag var på loppisrunda förra helgen).
Kram på er!

Kommentarer

Oj vad intressant att läsa..jag älskar med fota , men kan inget. Nu har jag kopierat din text och hoppas att jag ska kunna lära mig lite mer. dina bilder är underbara
Kram Lotta
Tulipa sa…
Hej!
Ja man har mycket att lära!
Termer och uttryck för dessa förstår jag inget av...
Men väldigt intressant läsning! Skulle verkligen vilja lära mig mycket mer om fotografering!

Vilka bilder från skogen..!

Ha det fint!
Kram Mariette
Beautiful images [again]. I love your work so will try the 'translate' button and see where it gets me. Thanks for visiting me. Julie
Gud så roligt! Jättebra skrivet och fantastiskt fina bestick. Gillar de där liljan-varianterna så!

Men vad är anledningen att fota i RAW-format? Kan man inte göra samma ändringar i Photoshop om man fotoar i Jpeg-format eller? Själv har jag samma kamera som dig nämligen men jag har ingen aning... tipsa gärna :)

Kram Jenny
Halloj igen!

Tack för att du ville dela med dig av din erfarenhet och skicklighet med kameran. Det var många bra tips.

Tur att man har en fotograf i huset,... och utrustningen inte minst. Nu ska jag gå på kurs hos mannen min, Så vi får väl se hur mycke tanten kan lära sig *fniss*

Besticken är hur vackra som helst, det startar ett habegär i mig:)

Ha det gött! Kraam Cin
Du är så duktig Carina och tack för att du bjuder på dig själv och berättar och kommer med tips! Inte för att jag kommer att fota på ngt annat sätt än jag redan gör för jag bara HATAR det tekniska, synd, det ligger mej i fatet, fort ska det gå! Men jag fotar heller sällan på automatik och jag använder stativ när det är lite murrigt och måste ljusa upp men just bruksanvisningar och dyl, brrrr....DU är dock ett fullblodigt proffs! Underbar bestickbild! Mari.
Jag är då en stor beundrare av dina foton!!
Själv har jag bara en kompaktkamera (fast jag använder sällan automatläget), men drömmer om en systemkamera. Är bara rädd för att det ska vara för svårt att lära sig använda den... Jag redigerar aldrig mina bilder, dels för att jag vill dom ska bli bra ändå, dels för att jag inte har tid (eller för lat?).

Tack så mycket för dina tips! Ska spara det här inlägget och läsa igen senare, den dan jag har min systemkamera ;)
Lilla Blanka sa…
Hej goa Carina!

Ja man har mycket att lära sig när det gäller fotografering, men det är ju så kul att leka :)

Jag lärde mig mycket på din fotolektion hos Anna och min senaste bild (inlägg) tog jag sent på kvällen då det knappt fanns något ljus i rummet. Använde lång slutartid precis som vi pratade om :) och vips - ljus fin bild!

Jag har glömt vad det andra var vi pratade om, så vi får nog ta en repetition nästa gång vi ses ;)

Dina bestick är underbara, har tänkt på dem med monogrammen många gånger, vilket fynd det var!!!

Kram
Mia
Fotografering kan vara en hel vetenskap men den kan oxå vara ganska lätt... Det bästa är ju att testa och träna med den kameran man har..
Dina bilder är fina och du har känslan och det är nog så viktigt.. Ofta är det ju inte kameran det hänger på utan den som står bakom..

Ha en bra start på veckan..


Kram
Mia
softgrey sa…
Jättebra fototips. Särskilt intressant att få veta hur du gör bildbehandlingen.

Tack för alla fina fotoupplevelser!

Kram Anette

www.shabbychickort.se

Populära inlägg i den här bloggen

Flyttloppis/försäljning

Bambugrupp i TineK-stil säljes

Brev från kolonin