Earth overshoot day

Idag, den 25 September 2009 är det Överkonsumtionsdagen, Earth overshoot day.
Det är dagen då mänskligheten konsumerat allt som jorden förmår att producera under ett år.
Denna dag inträffar tyvärr tidigare för varje år.
Vi skulle behöva ett och ett halvt jordklot för att jorden skulle kunna klara att producera lika mycket som vi konsumerar. Det är inga roliga siffror och för varje år blir det alltså värre.

Den som vill läsa mer om detta kan göra det på Global footprint network.

Att känna att man är delaktig i detta känns inte bra och sedan många år tillbaka har jag försökt vara en medveten konsument. Jag skulle kunna göra mycket mer än vad jag idag gör och här ska jag dela med mig lite av vad jag redan gör och vad jag skulle kunna göra ytterligare.

*Handlar i första hand närproducerat och ekologiskt när de alternativen finns.
*Tankar bilen med närproducerad Biogas.
*Åker inga onödiga resor med bilen...dvs. är vi hemma och kommer på att vi saknar någon ingrediens så blir det till att tänka om för vi åker inte en extravända och köper det vi glömt.
*Källsorterar och lämnar in förpackningar till återvinning
*Köper på loppis
*Säljer på loppis
*Värmer huset till största delen med ved
*Lagar all mat på vedspisen under hela eldningssäsongen
*Bakar i vedspisugnen
*Diskar fulla diskmaskiner
*Tvättar fulla tvättmaskiner
*Använder miljömärkta rengöringsmedel

Säkert görs det en hel del till men det var det jag kom på just nu.
Så kommer här en lista på vad jag känner att jag skulle kunna bli bättre på än vad jag är idag...

*Sluta köpa även miljömärkta rengöringsmedel och istället tillverka egna rengöringsmedel av det man har hemma i kylskåpet a´la Rent Hus.
*Köpa mer kläder på Second Hand.
*Oftare köpa klassiska kläder i bra kvalitet som man inte tröttnar på och som håller måååånga år. (Är rätt bra på detta redan men kan bli bättre).
*Vara noggrannare med att kläderna ska vara av naturmaterial som ekobomull, ull, lin, silke, hampa, bambu, läder/skinn, viscos och acetat.
*Byta till lågenergilampor.

När jag skapar föremål i papper, tyg och fil de fer försöker jag så långt jag kan hitta tyger, spetsar, pärlor, knappar, böcker med vackra papper osv på loppisar och i begagnatbutiker. Det ger en mycket större tillfredställelse att återbruka och ge de gamla tingen ett nytt liv än att behöva köpa nyproducerat.
En annan konstnär som tänker likadant är Anna Fleberg och bilden idag visar det lilla korset jag köpte av henne häromdagen. Återbruk WE LIKE!


Har du lust får du gärna dela med dig av tips på vad du gör för miljön och vad du skulle vilja bli bättre på. Det kan väcka tankar hos andra och kom ihåg, en kan inte göra allt men alla kan göra något!


Peace and love!

Kommentarer

Jag älskar ditt initiativ! Jag försöker göra allt jag kan för att leva mer ekologiskt jag med, tycker vi har det ansvaret. Dock finns det alltid mer att göra! Jag blir verkligen imponerad över att du använder vedspisen så mycket! Då är det ju dig jag ska fråga hur sjutton jag ska kunna baka i den! :) :) Har aldrig lyckats men vill så gärna :) Tack för en fantastisk blogg! KRAM
Åh vad många bra tips och idder du kom med! Vi försöker också leva lite vänligare mot naturen, mycket också för att vi bor mitt i ett naturreservat så vi blir ju dagligen påminda om att vara rädda om det som man annars kanske tar för självklart (ren luft, friska växter och sjöar, mm)
Vi försöker använda så mycket regnvatten vi kan i trädgården till vattning. Vi skaffade stora vita oljetunnor (som det inte varit olja i) gratis på Blocket och de står och samlar upp regnvatten, helt perfekt och billigt med :)

Kram!
Hejsan! Har precis upptäckt din blogg och den är både mycket läsvärd och så är huset så väl omhändertaget!
Jag har faktiskt lyckats med att göra sockerkaka i ugnen på vedspisen i köket och just sockerkaka var det nån som påstådde skulle vara extra svårt att göra i vedspis, kanske var det rena turen. Men det är roligt när det lyckas. Lagar för övrigt den mesta maten på vedspisen, speciellt den kalla årstiden :)
softgrey sa…
Vad kul att du använder vedspisen så mycket! Önskar att jag också hade en. Däremot slutade jag köpa rengöringsmedel för ett par år sedan och använder istället det som finns i skåpen. Det är fantastiskt vad man kommer långt med såpa, vinäger och bikarbonat m.m. samtidigt känner jag mig lurad...lurad för att jag gott på reklamtrixen och inte vetat bättre så många år innan.

Tycker du har jättemånga bra miljötips att bjuda på! Menar du med källsortering att du komposterar också? Annars är det ett jättebra sätt att minska sopberget och dessutom göra jättefin egen jord.

Vi som har trädgård kan ju också tänka på att inte använda konstgödsel som är mycket energikrävande att framställa och givetvis kör vi gräsklipparen på miljövänligt bränsle och använder inte onaturliga bekämpningsmedel i trädgården.

Att äta klimatsmart tycker jag känns bra. Det innebär bl.a att man i huvudsak använder säsongens råvaror. Tomater och sallad är tex inga vintergrönsaker utan har ofta fraktats långt, tex från Spanien, medan det finns svenska fina rotsaker hela vintern. Jag har också slutat använda jätteräkor som odlas på ett sätt som skövlar mangroveträsken, ris känns också lite tveksamt att använda numera och kan lätt bytas ut mot quinoa och andra sädesslag. Fisk är ett kapitel för sig. Torsk och flera plattfiskar är utrotningshotade. Här gäller det att vara påläst. Hos Naturskyddsföreningen kan man lära sig mer.

När jag håller på med mina kort och annat pyssel, tycker jag det är roligast att kunna återanvända material, tex spetsar på shabbychickorten. Men jag använder också reklamen som kommer hem i brevlådan, godispapper och allt möjligt.

Jättebra att du påminde om Överkonsumtionsdagen!

Ha en go härlig helg!

Själv ska jag på skördefest med närproducerat och ekologiskt.

Kram, Anette

www.shabbychickort.se
HI Carina
This is a very thoughtful post and something I was not aware of [oveconsumption day!] Very sad that it is only 3/4 into the year!

I do think that I could do more to generate less waste and make more effort for recycling and reuseability. Thanks for your inspiration! x Julie
Unknown sa…
Hej Carina,

Nu skäms jag!!!!!!
Är ingen duktig miljö kvinna alls....
Lovar bot och bättring.

Jag återanvänder dock saker och det får jag kanske en liten bonus poäng för, eller????

Skall försöka tänka i dina banor som är helt rätt.
Ett litet steg i taget.....

Ha en härlig helg
Kramisar Jeanette
Jäääättebra initiativ!!! Gör en hel del av det du skriver om, men man kan bli mycke bättre. Är så inponerad av att du lagar din mat på din vedspis. Tyvärr kastade förra ägaren av huset ut den som stod i vårat kök,... den hade jag jättegärna velat ha kvar. Funderar en hel del på att sätta in en bättre begagnad vedspis nu när vi ska renovera vårat kök till våren. Jag kanske återkommer om tips hur man går tillväga,...det är en konst för sig har jag hört.

Hoppas att vi kan sporra varandra till att bli bättre på fler områden.

Ha en mysig helg. Kram Cin
Anna-Malin sa…
Bra tankar och tips. Vi behöver alla hjälpas åt för att underlätta för vår kära Moder Jord.

Jag har vissa tendenser till överkonsumtion... Försöker bättra mig...
Vi tankar ialla fall Biogas och det känns gott!!

Nu är reportaget avslutat, puh, så nu väntar det god mat och idol.

Ha en skön helg!

Kram
Anna-Malin
Halloj Carina!!

dessa frågor är otroligt viktiga och alla MÅSTE ha inställningen att de kan göra något och att det lilla har betydelse..

Ett tips ang återvinning som jag tog till mig häromåret är sorteringen av "värmeljuskopparna"

Jag har en ölburk och en konservburk som locket är kvar på stående i sopskåpet. den lilla hårda metallplattan som veken har suttit på läggs i konservburken som, när den är full, läggs i sopsorteringen.
Själva koppen viker jag ihop och trycker ner den i ölburken. När den är halvfull pantar jag den som vanligt!! Med tanke på att jag kan göra av med ett 20-tal varje kväll så blir det en hel del som annars skulle ha hamnat i soporna..

Att du har skrivit detta inlägg är en stor del.. då alla tänker till lite extra..

Ha en mysig helg!!

Kraam Sanne
Hmm... *stirrar ned i marken* jag har ju då kommit hem från värsta shoppingrundan tyvärr. Sonen behövde nya vinterkläder och efter att kikat lite på Blocket så blev det tyvärr att åka iväg. Han är 6 år och det slits så in i norden på ytterkläderna då... det mesta andra kläderna köper jag på loppis. Men ack... idag blev det mycket pengar och hela baletten till sonen. Underställ och allt. Jag får trösta mig med att vi har två tjejer som kan ärva det hela om det bara håller sig. Vilket vi hoppas på, vi har ju ändå satsat på kvalitet. Men urk, när jag läste ditt inlägg ville jag nästan spy efter hela dagens shopping.

Men... vi ärver kläder, vi sopsorterar, vi släcker lamporna, vi använder lågenergi, vi slängde ut oljepannan och satsade på luft-vatten-energi och jag köper mesta inredningen begagnat. Åker tyvärr bil då... det går nästan inte annars med barnen, morgnar och jobb. Tyvärr.

Bra skrivet Carina! Underbart kors du har köpt!

Kram J
Kristin sa…
Hej Carina!
Lycka till idag!!!! *KRAM*

Jag gör nog inte så mycket för miljön egentligen, tycker jag först, men sedan när man läser din lista så inser jag att jag också gör det där... Köper coh säljer begagnat, använder tygkassar när jag handlar, källsorterar, använder energilampor etc.

En bra sak som har börjat i Jönköping efter att ha funnits i massvis med år i Stockholm är frukt- och grönleveranser i lådor! Så nu är vi 7 st som beställt närproducerad frukt och grönsaker som levereras i låda till EN adress istället för att de ska lämna på 7 olika ställen = mer resor = mer miljöpåverkan. Det känns jättekul, vi får första lådan nästa vecka!

Kram på dig!

/kristin
Jag var i storsatden igår och jag mådde nästan illa av allt brus, handla osv. Nä jag vill också leva mer återhållsamt. Tänka på vad jag verkligen tar med mig hem. Behöver jag allt det här.
Kram Lotta
Åh Carina vad spännande med reportaget på måndag! Hade jag tid skulle jag skickat dig en stor laddning med extra stylingmaterial. Det är kul att piffa lite extra inför sådant! :)

Det kommer att bli jättebra! Vilka är det som gör?

Kram J
mariaK. sa…
Bra skrivet!
En sak som jag är glad över är att då vi renoverade vårt kök, så satte vi in en 45-centimeters diskmaskin(från IKEA), egentligen av platsskäl.
Men jag tror att det är ganska vanligt att folk diskar halvfulla maskiner, eftersom det tar en evighet innan man fyllt en vanlig diskmaskin. Det brukar knappt finnas några tallrikar kvar i skåpen, trots att maskinen bara är drygt halvfull.
Vi är fem personer och klarar oss bra på en liten maskin, även när vi har kalas och är fler än vanligt till bords.
Kanske en tanke om man ska renovera och vill sätta in ny diskmaskin...
Och jag håller med dig, vedspisen är underbar att laga mat på!
Kram, Maria
Vilken fin blogg du har! Jag älskar när folk tar så fina kort som du har tagit. Härligt att du är så kreativ, jag önskade att jag lade ner mer tid på min kreativitet. Tack för din fina kommentar i min blogg.
Ha det så gott!
Mvh Sofie
LillaFlisan sa…
kloka ord och samtidigt mycket skrämmande......

Tror att vi i väst verkligen måste tänka till och det fort!

Flisan
Unknown sa…
I like your toughs,I try too live green too.
I never want too buy a second care,so I bought today a electrical scooter, ..
And I love you're pictures...

Populära inlägg i den här bloggen

Flyttloppis/försäljning

Brev från kolonin

Bambugrupp i TineK-stil säljes